• info@beyexport.com
FCA ya da Free Carrier Teslim Şekli Nedir?

FCA (Free Carrier) Teslim Şekli Nedir?

İhracatta FCA Teslim Şekli Nedir? ve Dış Ticarette FCA Teslim Şekli Nedir? sorularının cevabı makalemizdedir.

FCA veya başka bir deyişle Free Carrier teslim şekli, Incoterms 2020 içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden biridir. Türkçe’ye “Taşıyıcıya Masrafsız Teslim” olarak çevrilir ve kısaltılmış biçimi ise FCA’dır.
FCA teslim; karayolu, demiryolu, denizyolu ve multimodal taşımalarda kullanılabilir.
İhracat gümrük işlemlerini ihracatçı firma yapar. Ayrıca ihracat ile ilgili tüm izinleri almak, ihracat vergi ve harçlarını ödemek ihracatçının sorumluluğundadır.
Bununla birlikte Free Carrier teslim şeklinde ihracatçı malları ithalatçıya ihracat ülkesinde teslim eder. Bu durumda teslimat yeri ihracatçının fabrikası olabileceği gibi, yükleme limanındaki bir konteyner terminali veya taşıyıcının deposu da olabilir.

Ürünlerin teslimatı ihracatçının fabrikasında gerçekliyorsa, satıcı malları gelen taşıta yüklemek zorundadır. Ana taşımaya ait navlunu ithalatçı firma öder. Ana taşıma organizasyonunu ithalatçı yapar fakat pratik hayatta bazı durumlarda ihracatçının ithalatçı adına lojistik bulup, nakliye organizasyonunu yaptığı durumlar vardır. Nakliyeyi ihracatçı bulsa bile navlun bedelini ithalatçı firma öder.

Satıcının Yükümlülükleri:

İhracatçı uluslararası satış sözleşmesine uygun olarak malları hazırlar. İhracata hazırlamış olduğu malları gelen taşıma aracına yükler. İhracatçı, kendi ülkesinde ihracat için istenilen belgeleri düzenler ve ihracat gümrük masraflarını karşılar. Malların teslimi yapılıncaya kadar oluşan bütün masraf ve riskler ihracatçının sorumluluğu altındadır.

Alıcının Yükümlülükleri:

İthalatçı uluslararası satış sözleşmesine göre ihracatçıya mal bedelini öder. FCA teslim şekline göre ithalatçı kendi ülkesindeki ithalat ile ilgili belgeleri düzenlemek ve izinleri almakla yükümlüdür. Ayrıca ithalat işlemleri sırasında gümrük vergisi ve masrafları ithalatçı tarafından ödenmektedir. Alıcı nakliyeciye navlun bedelini öder. İthalatçı, ihracatçı ile önceden anlaşılan yerde ve tarihte malları teslim alır. İhracatçı malları teslim ettikten sonra bütün risk ve sorumluluklar alıcıya aittir.
Incoterms 2020’ye göre;

FCA teslim şeklinde alıcının, satıcıya bir yükleme konşimentosu (on Board Bill Of Lading) verebilmesi için taşıyan taşıyan (Carrier) talimat vermesi imkânı getirildi.

Diğer teslim şekillerini anlatan makaleler için İhracatta Teslim Şekilleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Bex Export Dış Ticaret Danışmanlık olarak, firmaların ihracat ve ithalata yönelik tüm ihtiyaçlarına çözüm ortağı oluyoruz. Danışmanlık Hizmetleri, Ticari İstihbarat Hizmetleri, Tercümanlık Hizmetleri, İhracat Destekleri ve Eğitim ihtiyaçlarınızda yanınızdayız.
Bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

BeyExport Sosyal Medya Hesapları: beyexport

Bir yanıt yazın

×